Jumlah tersebut termasuk sebanyak RM100 juta bagi usahawan bumiputera memacu projek pelaburan berasaskan pertanian dan agro pelancongan yang dimeterai oleh Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) Sabah dan Agrobank.

Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman berkata, penyediaan dana itu membuktikan kerjasama di antara Persekutuan dan kerajaan negeri dalam melaksanakan pelbagai program dan inisiatif terus diperkenalkan untuk memperkasakan penglibatan bumiputera terutama dalam sektor perniagaan.

“Sebagai sebuah negeri yang terkenal dengan kekayaan alam semulajadinya, adalah menjadi harapan saya agar industri agro pelancongan Sabah akan menerajui serta menjadi penanda aras kepada pembangunan agro pelancongan negara.

“Usahama yang ditunjukkan oleh pihak terlibat seperti Unit Perancang Ekonomi Negeri Sabah (UPEN), Pihak Berkuasa Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (SEDIA), agensi-agensi kerajaan negeri bersama Teraju dan Kerajaan Persekutuan telah membuahkan banyak hasil proaktif ke arah memacu pelan tindakan dan pelbagai inisiatif agenda bumiputera,” katanya ketika berucap selepas merasmikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas MEB Sabah di sini hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Masidi Manjun; Pengarah Kumpulan Yayasan Sabah, Datuk Sapawi Ahmad; Ketua Pegawai Eksekutif SEDIA, Datuk Dr. Mohd. Yaakob Johari dan Pengarah UPEN, Datuk Osman Jamal.

Dalam majlis itu, Musa turut menyerahkan surat tawaran dan replika cek program di bawah inisiatif TERAJU kepada sebanyak lapan syarikat bumpitera di negeri ini menerusi Dana Mudahcara.

Musa berkata, dalam mesyuarat itu, beliau turut dimaklumkan mengenai perkembangan dan pencapaian terkini serta pelbagai inisiatif pembangunan bumiputera Sabah.

Katanya, antaranya ialah di sebanyak RM169.96 juta telah diperuntukkan bagi membiayai 69 projek melibatkan 65 syarikat bumiputera Sabah yang telah berjaya menjana nilai pelaburan swasta bernilai RM1.25 bilion.

“Pencapaian ini merangkumi pelbagai sektor dan dijangka akan menjana lebih 3,000 peluang pekerjaan baharu di Sabah dalam bidang pentadbiran dan pengurusan, elektrikal dan kejuruteraan, juruteknik, pelancongan dan kakitangan sokongan.

“Teraju juga telah memetrai perjanjian dengan SEDIA dan bekerjasama dengan empat badan bukan kerajaan (NGO) tempatan iaitu Dewan Perniagaan dan Industri Kadazandusun (KCCI), Persekutuan Industri Sabah (FSI); Dewan Perniagaan Melayu Bumiputera Malaysia (DPMM Sabah) dan Dewan Usahawan Bumiputera Sabah (DUBS) bagi memaksimumkan bantuan pembangunan usahawan bumiputera Sabah,” katanya. – UTUSAN ONLINE